GİRİŞİM SERMAYESİ,
GELECEĞİN TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNE
VERGİ AVANTAJINDAN YARALANARAK YATIRIM YAPMANIZI SAĞLAR.
Inveo Portföy olarak farklı iş ortaklarıyla gerçekleştirdiğimiz çeşitli niteliklerdeki deneyimlerimizle ve Hazine Bakanlığı’ndan yatırım almaya hak kazanan iki GSYF’ndan birinin de kurucusu olma sıfatıyla, Girişim Sermayesi Yatırım Fonu projelerinizde yanınızda yer alıyoruz.
GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM FONU TECRÜBESİ İLE
INVEO PORTFÖY YANINIZDA
Girişim Sermayesi Nedir?
Girişim sermayesi, fon fazlasına sahip yatırımcıların, gelişme potansiyeli yüksek olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin faaliyete geçmesi ve büyüme hedeflerine ulaşmaları için yaptıkları uzun vadeli bir yatırımdır.
Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Nedir?
Tasarruf sahiplerinden fon katılma payı karşılığında toplanan para ya da diğer varlıklarla, tasarruf sahipleri hesabına, inançlı mülkiyet esaslarına göre girişim sermayesi yatırımları ve mevzuatın izin verdiği diğer finansal varlık ve işlemlerden oluşan portföyü işletmek amacıyla Kuruldan faaliyet izni alan portföy yönetim şirketleri ve girişim sermayesi portföy yönetim şirketleri tarafından bir içtüzük ile süreli olarak kurulan ve tüzel kişiliği bulunmayan mal varlığıdır.
Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Nedir?
Kayıtlı sermayeli olarak kurulan ve çıkarılmış sermayelerini esas olarak girişim sermayesi yatırımlarına yönelten ortaklıklardır.
Hangi Aşamalarda Girişim Sermayesi Yatırımı Yapılır?
Girişim Sermayesi Yatırım Fonu Avantajları Nelerdir?
Girişim Sermayesi Yatırımı
Girişim sermayesi yatırımı stratejik bir karar olup, bu yatırım kişi veya şirket tarafından yapılabilir.
Girişim sermayesi yatırımı aynı zamanda ülkenin de gelişimi ile yakından ilgili olması nedeniyle, 2012 yılında 6322 sayılı Kanun ile gelişme potansiyeli taşıyan ve kaynak ihtiyacı içerisinde olan girişimci şirketlere kaynak tahsisinde vergi avantajı getirilmiştir.
Bireysel ve kurumsal vergi mükelleflerine (Türkiye’de yerleşik olmayan daimi işyeri sahibi kurumlar vergisi mükellefleri, yıllık kurumlar vergisine tabi kazançlarının veya ilgili dönemin gelir vergisi matrahının %10’una ve sermayelerinin %20’sine kadar, Türk GSYF’lerine yatırım yapmak amacı ile Girişim Sermayesi Fonu ayırmasına izin verilmiştir.
Girişim Sermayesi Yatırımı İçin Nasıl Fonu Ayrılır?
GSYF için ayrılan tutarlar kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancından indirim konusu yapılabilmektedir. İndirim tutarının tespitinde, beyan edilen gelir olarak ticari bilanço kâr veya zararına kanunen kabul edilmeyen giderler eklenmek ve geçmiş yıl zararları ile varsa tüm indirim ve istisnalar düşülmek suretiyle bulunan tutar hesaba dahil edilir.
YATIRIMLARINIZI İKİ YIL GİRİŞİM SERMAYESİ İLE YAPARAK
%0 STOPAJDAN YARARLANIN !!!
GSYF Yatırımcılarının Vergilendirilmesi
Girişimciliğin teşvik edilmesi amacıyla; 2012 yılında 6322 sayılı Kanun ile gelişme potansiyeli taşıyan ve kaynak ihtiyacı içerisinde olan girişimci şirketlere kaynak tahsisinde vergi avantajı getirilmiştir.
01.10.2021 tarihli ve 31615 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na istinaden 31.12.2021'e kadar uzatılan «geçici» olarak sıfır stopaj uygulaması GSYF’nu da bu dönemler içinde alınmak koşuluyla kapsamaktadır.
Girişim sermayesi yatırımı, yatırım tutarının kurumlar vergisi oranı (%25) kadar vergi avantajı elde etmektedir.
Girişim sermayesi yatırımının sağladığı vergi antajı ile ilgili örnek hesaplamaya ulaşmak için tıklayınız.
04.09.2021 tarih ve 31588 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4454 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yatırım fonlarından elde edilen kazançlar için Geçici Madde 3 ile “geçici” olarak getirilen %0 stopaj uygulaması iki yıldan uzun süre tutulan girişim sermayesi yatırım fonlarından elde edilen kazançlarda kalıcı hale getirilmiştir. Yatırım süresinin iki yıldan kısa tutulması halinde %10 stopaja tabi olacaktır.
Tablo genel uygulama esaslarına ilişkindir.
GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIMLARININ KAR PAYI GELİRLERİ DE VERGİDEN İSTİSNA
Kurumsal GSYF Yatırımcılarına Özel Vergi İndirimi
GSYF için ayrılan tutarlar kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla kurum kazancından indirim konusu yapılabilmektedir. İndirim tutarının tespitinde, beyan edilen gelir olarak ticari bilanço kâr veya zararına kanunen kabul edilmeyen giderler eklenmek ve geçmiş yıl zararları ile varsa tüm indirim ve istisnalar düşülmek suretiyle bulunan tutar hesaba dahil edilir.
Girişim Sermayesi Yatırım Fonu kuruluş süreci hakkında bilgi almak için tıklayınız.
GÜCÜMÜZÜ DENEYİMİMİZDEN ALIYORUZ.