Fonlara yatırım yaparken mutlaka yatırım yaptığınız fonun izahname, içtüzük ve Yatırımcı Bilgi Formu gibi temel belgelerini inceleyerek alım yapacağınız fonu çok iyi tanıyın. Bunun için en sağlıklı kaynak fonun kurucusunun web sitesidir. Bunun dışında aşağıdaki konulara ve kaynaklara da dikkatinizi çekerim.
Yatırım fonlarına yatırım yaparken öncelikle yatırım yaptığınız fonun stratejisini çok iyi öğrenin. Bunu da fon izahnamesindeki karşılaştırma ölçütü ve strateji maddelerinden öğrenebilirsiniz (kaynak.https://www.kap.org.tr/tr/YatirimFonlari/YF)
Fonların getiri bilgilerini inceleyin ancak, sektörün temel “mottosunu” unutmayın “Fonun geçmiş dönemine ait getirisi gelecek performansının göstergesi olamaz”. Belli bir fikir almak için getirilerin dönemsel istikrarına da bakınız.
(kaynak, https://www.tefas.gov.tr/FonKarsilastirma.aspx)
Fonların geçmiş dönem getirilerini karşılaştırırken, örneğin TEFAS’ta aynı kategorideki fonların dönemsel getirilerini karşılaştırın, farklı tür ve tipteki fonları karşılaştırırsanız elma ile armut örneği olur. Bu konuda daha hassas bilgi isterseniz “Fon Rating”i yapan kuruluşların çalışmalarından yararlanabilirsiniz.
(http://www.ludens.com.tr/,
https://www.fonbul.com/FonBulPlus/YatirimFonlari/FonRating/BesYildizliFonlar)
Fonlarla kısa vadeli al sat ve zamanlama yapmaya çalışmayın, genelde zararlı çıkarsınız. Yatırım fonlarının fiyatları işlem fiyatları akşam seans sonu oluşan piyasa fiyatları ile belirlendiği için, saat 13.00’e kadar verdiğiniz alım satım işlemlerinde istediğiniz sonuçlara ulaşmanız olanaklı değildir.
Mutlaka işlem yapacaksanız biraz daha orta vadeli düşünün ve Endeks Fonlar ya da Kısa orta vadeli Bono fonlar gibi getirileri piyasa ile paralel olabilecek fonları seçin. Zira aktif yönetilen fonlar (değişken, karma vs fonlar) çok farklı stratejiler izledikleri için beklentilerinizden farklı getiriler üretebilirler.
Yatırım yaparken, temel piyasa beklentilerinizi de içerecek net bir yatırım stratejiniz ve varlık dağılımı yaklaşımınız olsun. Son dönemde en çok prim yapan fonlardan ziyade önümüzdeki dönemde varsaydığınız koşullarda en çok getiriyi sağlamasını beklediğiniz yatırım araçlarına ilişkin fonları seçin.
Oluşturduğunuz “Fon Sepeti” kişisel risk algınızla da uyumlu olsun, aksi durumda her piyasa dalgalanmasında aşırı işlem yapmak ve kayıp yazmak durumunda kalabilirsiniz. Risk yönetiminizi ayarlamak için Fon yatırımcı Bilgi Formu’ndaki risk katsayısı ( 1-7 arası) size yardımcı olabilir.
Alım satım yaptığınız fonların fon yönetim ücretlerini inceleyin. Fon getirisi ve getiri beklentisi en önemli faktör olmakla birlikte düşük Fon yönetimi ücreti olması da bir maliyet avantajı olarak değerlendirilebilir.
Fonun alım satım saatlerini, nakde dönme süresini ve giriş çıkış komisyonu olup olmadığını inceleyin.
Yukarıda bahsedilen kaynaklar dışında yatırım fonlarının niteliklerini daha yakından tanımak isteseniz aşağıda yer alan sitelerden çok değerli bilgiler bulabilirsiniz.
( https://www.spk.gov.tr, https://www.tspb.org.tr/tr, http://www.tkyd.org.tr/ )
Halim Çun
Genel Müdür
Inveo Portföy Yönetimi A.Ş.